Wegański smalec z fasoli
Wegański smalec może z powodzeniem zastąpić ten zwykły - jest naprawdę bardzo smaczny, a do tego dużo zdrowszy od tradycyjnej wersji - zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu a także mniej kalorii. Dlatego dla miłośników tradycyjnego staropolskiego przysmaku, którzy mają problem z podwyższonym poziomem cholesterolu proponuję ten zamiennik. Przepis również spodoba się na pewno miłośnikom kuchni wegańskiej :).
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulkę i jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i jałowca do momentu aż cebulka będzie zezłocona. Fasolę odcedzić włożyć do miski w której będziesz blendować. Dodać majeranek, sól, pieprz, wodę oraz podsmażone składniki. Zblendować na niskich obrotach - tak by fasola była zblendowana, ale by wyczuwalne były kawałki cebulki i jabłka. Najlepiej podawać schłodzony z dodatkiem ogórka kiszonego.
Smacznego!
Dietetyk
Barbara Klawe
Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety zapraszam do kontaktu przez formularz dostępny na stronie www.jedzzrozumem.pl :)
Składniki:
- puszka białej fasoli
- 2 cebule
- 1 jabłko
- pół łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- kulka ziela angielskiego
- kulka jałowca
- pół szklanki zimnej wody
- duża szczypta soli
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę i jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i jałowca do momentu aż cebulka będzie zezłocona. Fasolę odcedzić włożyć do miski w której będziesz blendować. Dodać majeranek, sól, pieprz, wodę oraz podsmażone składniki. Zblendować na niskich obrotach - tak by fasola była zblendowana, ale by wyczuwalne były kawałki cebulki i jabłka. Najlepiej podawać schłodzony z dodatkiem ogórka kiszonego.
Smacznego!
Dietetyk
Barbara Klawe
Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety zapraszam do kontaktu przez formularz dostępny na stronie www.jedzzrozumem.pl :)
Komentarze
Prześlij komentarz