Sernik na zimno - słodycz nietucząca ;)
Każdy lubi czasem wrzucić coś słodkiego na ząb. Niestety wszelkie ciasta, ciachetka, batoniki są pustymi kaloriami, które naszemu organizmowi nie są do niczego potrzebne. Dzisiaj chciałabym przedstawić ciekawą propozycję - sernik na zimno, specjał mojej mamy, ale w wersji light. Nie zawiera on ani grama mąki, a jest przepyszny!
Składniki:
Serek naturalny 0% 600g
Jogurt 1,5% 3 łyżki
wiśnie mrożone bez pestek 250 g
miód pszczeli 2 łyżki (można użyć słodzika)
Wykonanie:
Serki, jogurt i łyżkę miodu wymieszać by powstała jednolita masa. Łyżeczkę lub dwie żelatyny zalać małą ilością wrzątku. Odczekać chwilę by żelatyna wystygła (żeby zapobiec zważeniu jogurtu) i wlać żelatynę do naszej masy. Włożyć do lodówki i czekać aż masa będzie sztywna.
Aby przygotować galaretkę należy najpierw przygotować kompot. Owoce zagotować w litrze wody. Dodać do nich łyżkę miodu i gotować przez ok. 30 minut. W tym czasie żelatynę zalać małą ilością wody i dokładnie wymieszać. Połączyć Kompot z wiśni z żelatyną i zalać sztywny już sernik. Sernik z galaretką wstawić z powrotem do lodówki i odczekać aż stężeje.
Kawałki sernika najlepiej nakładać dużą łyżką tak jak lody, wtedy się nie rozpadają ;)
Komentarze
Prześlij komentarz