Razowe naleśniki z kakao ;)



Jakie są zalety mąki razowej? 
  • Mąka razowa zawiera więcej składników mineralnych i witamin, niż zwykła biała mąka;
  • dłużej utrzymywane jest uczucie sytości;
  • niższy jest Indeks Glikemiczny posiłku - wolniejszy wzrost i spadek glukozy we krwi ( zalecane dla cukrzyków);
  • powstaje z nieoczyszczonego ziarna - oprócz bielma (źródło skrobi) zawiera też  okrywę nasienną, w której znajduje się błonnik pokarmowy

 
Składniki na dwa naleśniki
  • 50g mąki razowej pszennej (1/2 szklanki)
  • 100 ml mleka (1/2 szklanki) 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cukru trzcinowego 
  • szczypta soli
Przepis 
 Jajko rozbić do miski, zmiksować z odrobiną soli. Dodać mąkę, mleko, kakao i cukier i zmiksować (forma będzie półpłynna). Ciasto wylewać na mocno rozgrzaną patelnię teflonową. Ja jednego zjadłam z bananem zmiksowanym z odrobiną mleka,a  drugiego z powidłami śliwkowymi. Smacznego!







Komentarze

Popularne posty