Rozgrzewająca owsianka na mleku z zarodkami pszennymi, jabłkiem, daktylami i migdałami.


Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • mleko 250 ml (szklanka) 
  • 1 jabłko
  • 4 daktyle
  • łyżka zarodków pszennych
  • łyżeczka siekanych migdałów

Przepis:
Mleko podgrzać w rondelku. Płatki i zarodki wsypać do miseczki, zalać gorącym mlekiem. Następnie pokroić jabłko i dodać, wrzucić daktyle i oprószyć łyżeczką migdałów. I gotowe, można wcinać ;). Taki posiłek rozgrzewa od samego rana, zwłaszcza jesienią i zimną.



Myślę, że warto chwilkę poświęcić jednemu ze składników - zarodkom pszennym! Jest to część ziarna, w której zlokalizowane są substancje bioaktywne i najcenniejsze składniki odżywcze, które umożliwiają wzrost rośliny. Zarodki można kupić w formie proszku i dodawać do owsianek, koktajli, do mleka, jogurtu, kefirów, maślanek. Można go również stosować zamiast tradycyjnej panierki ;)

Jeśli chodzi o skład, to 
10g (łyżka) dostarcza 32 kcal, 2,8 g białka, 0,9 g tłuszczu, 4,6g węglowodanów i 1,4 g błonnika.
Jest to prawdziwa bomba jeśli chodzi o składniki mineralne i witaminy! 

W 100g, zawiera m.in. 
  • 1100 mg fosforu, 
  • 837 mg potasu, 
  • 275 mg magnezu, 
  • 60 mg wapnia, 
  • 14,4 mg manganu, 
  • 8 mg żelaza,
  • 10 mg witaminy B1 (tiaminy),
  •  0,8 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 
  • 4 mg witaminy PP (niacyny), 
  • 0,7 mg witaminy Bg (pirydoksyny),
  •  l mg kwasu pantotenowego, 
  • 700 mg kwasu foliowego, 
  • 0,8 mg inozytolu oraz biotyn,
  • 25 mg witaminy E (tokoferoli), 
  • 650 jednostek międzynarodowych prowitaminy A, 
  • prowitamina D2(ergosterol),
  • i witamina K. 
Szczególne walory zarodki mogą mieć
  • dla kobiet w ciąży - zawiera sporo kwasu foliowego,
  • dzieci niejadków - smak zarodków jest delikatny, więc jeśli doda się je do mleka/jogurtu i do innych potraw, to zwiększy wartość odżywczą posiłku,
  • osób starszych, które jedzą mało lub niewiele owoców i warzyw bogatych w składniki mineralne.   

Komentarze

Popularne posty