Pyszny Hummus z suszonymi pomidorami

Do hummusu potrzebne są dwie rzeczy : pasta tahini i pasta z ciecierzycy z dodatkami

Tahini to pasta sezamowa, którą można kupić, bądź zrobić samemu. 

 Są różne metody przygotowania jej, a oto moja - składniki: 
  • sezam
  • oliwa z oliwek 
  • duuuużo czosnku - 4-5 ząbków
  • sól pieprz
  • trochę soku z cytryny

Przygotowanie: 
Sezam należy prażyć na patelni porcjami, tak aby się nie przypalił (przypalny zepsuje cały hummus, gdyż nada gorzki smak). Podprażony sezam przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy powoli oliwy i zaczynamy blendować. Do uzyskania gładkiej masy. W między czasie dodajemy obrany i pokrojony w plastry czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.


Tahini można przez miesiąc przechowywać w słoiku w lodówce. Jednorazowo do Hummusu dodaje się ok. łyżki -dwóch


 Hummus 

  • Ciecierzyca - z puszki bądź przygotowujemy sami (moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy 1,5h) 
  • Słoik suszonych pomidorów
  • Tahini - łyżka
trochę oleju z pomidorów dla smaku :)                                                              


Wszystkie składniki blendujemy razem. Pod koniec doprawiamy do smaku. 



Komentarze

Popularne posty