Kruche ciasteczka owsiane bez jajek
Od dłuższego czasu męczyłam się z różnymi przepisami na zdrowe ciasteczka... Niestety zwykle smakowo były ok, ale konsystencja pozostawiała wiele do życzenia... Stąd postanowiłam przekształcić jeden z tradycyjnych przepisów i trochę go uzdrowić :) Te ciastka wychodzą rewelacyjne, kruchutkie i ciężko się powstrzymać żeby ich nie podjadać gdy są w zasięgu ręki...
Składniki:- 2,5 szklanki platków owsianych
- 200g oleju kokosowego (jeszcze raz dziękuję Natalia Wareńczak ♥)
- 3 łyżki miodu
- 1/2 banana
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon
Przygotowanie:
➡ Na początek zblendować płatki owsiane na mąkę owsianą. Olej kokosowy i miód utrzeć razem, dodać płatki (a właściwie już mąkę owsianą), banana, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Zmiksować wszystko razem. Wykładać małymi porcjami na blachę do pieczenia przykrytą papierem. Można układać kuleczki i przyciskać łyżeczką, żeby byly płaskie. Piec w 180 stopniach ok. 13 minut (pod koniec obserwować - mi się troszkę przypiekły)
➡ Na początek zblendować płatki owsiane na mąkę owsianą. Olej kokosowy i miód utrzeć razem, dodać płatki (a właściwie już mąkę owsianą), banana, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Zmiksować wszystko razem. Wykładać małymi porcjami na blachę do pieczenia przykrytą papierem. Można układać kuleczki i przyciskać łyżeczką, żeby byly płaskie. Piec w 180 stopniach ok. 13 minut (pod koniec obserwować - mi się troszkę przypiekły)
Komentarze
Prześlij komentarz