Zupa grzybowa


Jeśli grzyby kojarzą Ci się tylko z ciężkimi zawiesistymi sosami, to czas to zmienić! Koniecznie wypróbuj lekką, ale rozgrzewającą zupę grzybową, którą ja przygotowałam. 
Składniki:
  • 3 ziemniaki 300g
  • 3 marchewki 270g
  • 500g grzybów - u mnie rydze
  • seler 50g
  • por - kawałęk 
  • pietruszka korzeń 50g
  • cebula 70g
  • masło łyżka 20g
  • 1 kostka rosołowa drobiowa bezglutenowa

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewki, cebulę, selera i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć i pokroić w plastry. Porę dokładnie wyczyścić i również pokroić w plastry. Masło rozpuścić na patelni i zezłocić warzywa : porę, cebulę, marchewkę. Następnie dodać ziemniaki, selera i pietruszkę i jeszcze chwilę poddusić. Następnie dodać pokrojone grzyby. Zalać wszystko ok. 3 szklankami wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. 

Smacznego! 

Dietetyk 
Barbara Klawe

Komentarze

Popularne posty