Wyrazisty kurczak w sosie słodko-kwaśnym z mango
Kurczak, którego dzisiaj przygotowałam przypomina mi kuchnię azjatycką. Zawiera połączenie smaku słodkiego, ostrego, kwaśnego i gorzkiego, co jest podstawą wschodniego feng shui. Wymyślona przeze mnie wersja jest zdrowsza, bo nie opiera się na smażeniu w głębokim tłuszczu. Najważniejszym elementem potrawy jest gęsty warzywny sos, który jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jako dodatek można użyć makaronu (ja zużyłam ostatnią paczkę domowej roboty makaronu ze świąt, mmmm pyszka!), ryżu brązowego/paraboiled, kaszy, a nawet grzanek czosnkowych.
- oliwa
- sok z cytryny
- pieprz cytrynowy (zawiera sól, więc lepiej już nie dosalać)
- czosnek (optymalnie 2 ząbki)
Oliwę, cytrynę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny wymieszać i zalać umyte i pokrojone w kosteczkę mięso. Odstawić na czas przygotowywania sosu warzywnego. Następnie piec w 180 stopniach przez około 45 minut.
Sos warzywny:
- Papryka 1 szt
- 1/2 melona
- cebula
- 2 marchewki
- ocet balsamiczny
- kurkuma
- chili
- sól
- Miód - łyżeczka
- mąka - łyżeczka
Marchew obrać, umyć, pokroić w talarki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w słupki. Cebulę posiekać w piórka. Połówkę melona przekroić jeszcze na pół, ustawić pionowo i wykroić miąższ, odrzucając stwardniałą skórkę. Wybraną zawartość pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i zalać octem balsamicznym i przyprawić do smaku. Gotować około 45 minut aż marchewka będzie miękka. Co jakiś czas wymieszać. Na koniec mąkę wymieszać z zimną wodą, tak aby grudki się rozpuściły i dodać do sosu, mieszając aż się zagęści. Zdjąć z ognia i dodać miodu.
Komentarze
Prześlij komentarz