Przyrządzana z prosa kasza jaglana
to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze
szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych
właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Jakie wartości
odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?
Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie
cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma
oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w
nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami
słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu
na
wartości odżywcze, a nawet
lecznicze.
Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne
Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa,
uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej
dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo
przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z
grupy B: B
1, (tiaminy), B
2 (ryboflawiny) i B
6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana - właściwości lecznicze
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę
bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości
antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar
wydzieliny), jest zatem
dobrym domowym lekarstwem na katar.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Myślicie że zrobienie sobie jaglanki jest dużo bardziej czasochłonne niż przygotowanie kanapek? Nic bardziej mylnego..
Składniki:
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 małe jabłko
- 1 banan
- łyżeczka jagód goji
Przepis:
Mleko podgrzać w rondelku. Zalać kaszę, pokroić jabłko banana i posypać jagodami goji. Smacznego ;)
Nigdy nie jadłam jaglanki, ale chyba czas najwyższy będzie posmakować :))
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG:)
jest rewelacyjna, polecam :)!!
OdpowiedzUsuń