Śniadanie bezglutenowe - płatki ryżowe na mleku o obniżonej zawartości laktozy z owocami

Niektórzy pewnie nie słyszeli jeszcze o tytułowych płatkach ryżowych. Powstają poprzez poddanie ziarenek działaniu pary wodnej, a następnie prasowanie. Proces ten pozwala na zachować składniki odżywcze a także skrócić czas przygotowywania.
Polecane dla:
- dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego - są lekkostrawne,
- dla chorych na celiakię - ryż naturalnie nie zawiera glutenu.

płatki ryżowe 1/2 szklanki
1 banan
4 suszone daktyle
1jabłko
szczypta cynamonu
0,5l mleka o 80% obniżonej zawartości laktozy
PRZYGOTOWANIE

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI : 327 kcal
BIAŁKO:11,3g
TŁUSZCZ: 4,45g
WĘGLOWODANY 63,1g
BŁONNIK:4,0g
Komentarze
Prześlij komentarz