Szybki śledzik bez śmietany :)

- jogurt naturalny 150 g
- musztarda sarepska 2 łyżeczki
- 3 filety śledziowe
- 3 najlepsze, bo ekoGRABIŃSKIE ogórki kiszone (kliknij tutaj aby zamówić)
- 1 średnia cebula
Przepis:
Przed przygotowaniem dania śledzie należy porządnie wymoczyć! Najlepiej jest kupić filety - wtedy czas moczenia automatycznie się skraca. Jeśli mamy mało czasu wystarczy godzinę moczyć w wodzie, a później ok. godziny w mleku, żeby smak i konsystencja były delikatne.
Moczenie ma za zadanie wypłukanie zbyt dużej ilości soli, ale także niweluje przykry "rybi" aromat. Gotowe filety można podawać w całości lub pokroić na wąskie paseczki i włożyć do miseczki. Ogórki
i cebulkę pokroić w kostkę i dodać do ryby. 2 łyżeczki musztardy
zmieszać z jogurtem, doprawić pieprzem. Śledzie zalać sosem i voile! :)
Komentarze
Prześlij komentarz