Wegański majonez w 15 minut
Indywidualne plany żywieniowe:
www.jedzzrozumem.pl
www.jedzzrozumem.pl
Dla kogo?
✅wegetarianie
✅weganie
✅dieta wysokoenergetyczna
✅alergicy





Potrzebne są tylko 3 składniki:
👉AQUAFABA - woda po ciecierzycy - po gotowaniu lub po odsączeniu cieciorki z puszki 3 łyżki
👉olej rzepakowy - szklanka
👉przyprawy przykładowo - 2 łyżeczki musztardy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu



Dodatkowo: blender, wysokie naczynie
Przygotowanie
👉
Aquafabę zacząć blendować z łyżką z soku z cytryny. Blendować ok. 2 minut. Następnie dodać przyprawy i musztardę i dalej blendować. Gdy składniki się połączą, zacząć dodawać olej, po łyżce. Między poszczególnymi łyżkami powinno być ok 20-30 sekund przerwy. Majonez cały czas musi być blendowany.

Aquafabę zacząć blendować z łyżką z soku z cytryny. Blendować ok. 2 minut. Następnie dodać przyprawy i musztardę i dalej blendować. Gdy składniki się połączą, zacząć dodawać olej, po łyżce. Między poszczególnymi łyżkami powinno być ok 20-30 sekund przerwy. Majonez cały czas musi być blendowany.


Smacznego!
mgr Barbara Klawe, dietetyk
Poradnia dietetyczna Jedz z rozumem
Komentarze
Prześlij komentarz