Carpaccio z buraka
Jeśli przygotowujecie u siebie sylwestra lub idziecie do kogoś i zostaliście poproszeni o przyniesienie jakiegoś zdrowego dania, warto wypróbować przepis na carpaccio z buraka. Jest to danie lekkie, z produktem sezonowym, które z pewnością pozytywnie zaskoczy tradycjonalistów. Banalne w przygotowaniu zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia.
Smacznego!
Składniki:
- 1 średni burak
- 2-3 garście mieszanki sałat/ rukoli/roszponki
- ser feta 1/2 kostki
- łyżeczka musztardy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka oleju.
Przygotowanie:
Na duży talerz włożyć sałatę. Buraka zawinąć w folię aluminiową (bez obierania) i piec 60 minut w 180-200 stopniach. Można również kupić gotowe upieczone buraki (dostępne np. w Lidlu). Na ręce założyć jednorazowe gumowe rękawiczki (buraki bardzo mocno zabarwiają skórę) i obrać buraki. Następnie pokroić je w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie. Fetę pokroić w kosteczkę i posypać buraki. Przygotować sos: musztardę zmieszać z olejem i sokiem z cytryny. Polać sałatkę przed podaniem.
Smacznego!
Dietetyk
Barbara Klawe
Jeśli jesteś zainteresowany indywidualnym jadłospisem zapraszam do kontaktu. Formularz kontaktowy znajdziesz na stronie: www.jedzzrozumem.pl
Komentarze
Prześlij komentarz